Body&Mind Facebook Body&Mind You Tube Body&Mind Instagram
BM-pilates_Headlines_1 BM-pilates_Headlines_2 BM-pilates_Headlines_3 BM-pilates_Headlines_4

5 osnovnih principa STOTT PILATES® metode

SLEDEĆIH PET OSNOVNIH PRINCIPA ČINE TEMELJ STOTT PILATES® METODE: 

 
Bez obzira da li obavljaju na prostirci (Mat pilates)  ili na specijalizovanim spravama (Reformer), primena sledećih biomehaničkih principa će obezbediti ostvarivanje maksimalno koristi od pilates vežbanja:
  • disanje
  • položaj karlice
  • položaj grudnog koša
  • kretanje  lopatica
  • položaj glave i vratnog dela kičme
 

PRINCIP 1: DISANJE

 
Disanje koje se koristi u Stott Pilates metodi podrazumeva širenje grudnog koša  i izdah bez dopuštanja da se  podignu ramena. Prema STOTT PILATES® metodi , takođe je važno da se diše u donjem delu pluća, jer je tu  efikasnija razmena gasova.
 

PRINCIP 2: POLOŽAJ KARLICE

 
Položaj karlice naglašava stabilizaciju karlice i lumbalne kičme (donji deo leđa) ili u neutralnom  položaju ili u utisnutom položaju. Neutralni položaj  predstavlja  normalnu zakrivljenost donjeg dela leđa: kada se leži na leđima, prednji kuk kostiju i pubične kosti ležu paralelno na strunjaču, a donji deo leđa ne sme da se utisne u strunjaču. Dok se diše i angažuju  stomačni  mišići u tom položaju, ne treba da se oseća napor kroz donji deo leđa. U utisnutom  položaju, donji deo leđa kreće ka strunjači.
 

PRINCIP 3: POLOŽAJ GRUDNOG KOŠA

 
Pozicija grudnog  koša utiče na izbalansiranost grudne (gornjeg dela ) kičme. Kada se leži na leđima u neutralnom položaju, STOTT PILATES® praktičari održavaju osećaj težine rebara odmarajući se  nežno na strunjačama (to jest, oni drže normalnu zakrivljenost gornjeg dela leđa). Oni ne podižu niti guraju rebra  ka  strunjačama, posebno obraćajući pažnju na postavljanje grudnog koša prilikom udisanja ili pri  pokretima ruku iznad glave.
 

PRINCIP 4: KRETANJE LOPATICA

 
Kada koristite metod STOTT PILATES®, stabilizacija lopatica na zadnjoj strani grudnog koša je važna kao i kontrakcija  stomačnih  mišića prilikom pokretanja svake vežbe. Ovo pomaže da se izbegne opterećenje na  vrat i gornji deo  ramena. Za postizanje odgovarajućeg položaja, osećaj širine održava se preko prednje i zadnje strane ramena, vodeći računa da ramena ne kruže napred previše a ni da se utisnu  u pravcu kičme; ramena se ne podižu previše, niti su previše potisnuta. Položaj je negde između ove dve pozicije.
 

PRINCIP 5: POLOŽAJ GLAVE I VRATNOG DELA KIČME

 
STOTT PILATES® položaj  cervikalne kičme (vratnog dela) je takav  da ima svoju prirodnu krivu, sa glavom uravnoteženom  direktno iznad ramena kada se  sedi, leži I stoji.  U nekim slučajevima, mali jastuk se koristi kada leži na leđima, da bi se glava i vrat postavili  u udobni  položaj. Kad god vežbači podignu glavu i gornji deo tela sa strunjače, oni produžavaju  zadnji deo vrata i klimaju glavom napred, bez prigušivanja  brade u grudi. Na ovaj način, ima dovoljno prostora da se uklopi nečiji pesnica  između brade i grudi. Kada je glava u pravilnom položaju i lopatica su stabilizovane (Princip 4), gornji torzo može se podigne  uz kontakcije  stomačnih  mišića  i povlačenjem grudnog koša   ka karlici. 
Body&Minde

STUDIO INFO

Radno vreme
Ponedeljak-petak: 07h-21h
Subota: 08h-14h
Nedelja po dogovoru
M: +381 653126699
E: bodyandmindbeograd@gmail.com
A: VLADIMIRA POPOVICA 6, Mezanin B39
NBGP - GENEX APARTMANI, Beograd

PROGRAMI

Stott Pilates® Reformer

EDUKACIJA

Stott pilates® seminari
Progressive® seminari
Body&Mind Facebook Body&Mind You Tube Body&Mind Instagram
All Rights Reserved. | Copyright © 2013. B&M Pilates STUDIO | Uslovi korišćenja