Body&Mind Facebook Body&Mind You Tube Body&Mind Instagram
BM-pilates_Headlines_1 BM-pilates_Headlines_2 BM-pilates_Headlines_3 BM-pilates_Headlines_4

FITOTERAPIJA – prirodno lečenje

Fitoterapija je metoda lečenja, ublažavanja i sprečavanja bolesti i tegoba upotrebom celih lekovitih biljaka ili njihovih delova (cvetova, listova, korena, itd.) u vidu eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata ili kao gotovih pripravaka: čajeva, tinktura, masti, kapsula
 
Francuski lekar Henri Leclerc (1870-1955.) je uveo u medicinu termin fitoterapija umesto naziva “biljna medicina”. Fitoterapeutske pripravke nazivamo fitofarmaci ili fitoterapeutici.
Fitoterapija je prvi oblik medicine koji je čovek poznavao i prenosio usmenim putem.
Upotreba lekovitog bilja kao terapijskog i profilaktičkog sredstva ima u našem narodu bogatu i dugu tradiciju. O tome najbolje svedoče mnogobrojni stari spisi: Hodoški kodeks, koji se smatra najstarijim kodeksom srpske svetovne medicine (XIV vek), Hilandarski medicinski kodeks broj 517 (XV ili XVI vek), najdragoceniji spomenik srpske medicinske kulture.
 
Zaharije Stefanović Orfelin je u Velikom Srpskom travniku (1783.) opisao desetine lekovitih biljaka, a Vuk Stefanović Karadžić u Srpskom riječniku (1818.) pisao o upotrebi lekovitih biljaka u narodu.
Osnivač naše botanike dr. Josif Pančić i njegov učenik i saradnik dr. Sava Petrović (Lekovite biljke Srbije, 1883.), postavili su temelje fitoterapije kod nas.
U svetu se koristi preko 10.000 biljnih vrsta sa lekovitim svojstvima. Prvi pisani podaci o upotrebi lekovitih biljaka potiču iz Kine iz perioda od 3.000 godina pre naše ere.
Kineski izraz za biljni čaj (liang cha) znači “ čaj za hlađenje ”, jar se u Kini smatra da on hladi  pregrejani ljudski organizam.
U 19. veku nemački apotekar Wilhem Selinger je iz opijuma izolovao morfin, što se smatra početkom razvoja posebne nauke o lekovitim delovanjima biljaka, životinjskih organa i nekih minerala, FARMAKOGNOZIJE.
Prvi Institut za proučavanje lekovitog bilja u Srbiji, “Dr. Josif Pančić”, osnovao je akademik Jovan Tucakov .
 
Zahvaljujući posebnoj komisiji, koja je obuhvatala 20-ak zdravstvenih radnika, a bila je formirana pri Ministarstvu zdravlja, doneta je odluka da fitoterapija bude priznata kao zvanični sistem lečenja, uz:  akupunkturu, kiropraktiku, homeopatiju...
 
Terapeutska vrednost lekovitih biljaka zasniva se na vezi koja postoji izmađu hemijske strukture aktivnih supstanci biljaka i njihovih farmakološko-dinamičnog delovanja na organizam.
Složenost hemijskog sastava biljaka koje imaju 2-3 pa i do 30-40 identifikovanih elemenata kod pojedinih vrsta, objašnjava terapeutsko delovanje jedne iste biljke kod različitih bolesti.
 
Efikasnost prirodnih sredstava, kada je u pitanju preventiva i samo lačenje,kao u ostalom i u alopatskoj(zvaničnoj) medicini, zavisi od kopletne i dobre dijagnoze. 
Jedna od najvećih prednosti ovog načina lečenja jeste taj da primena lekovitih biljaka ne škodi organizmu i pored toga što često deluju vrlo kompleksno (pri lečenju jednog poremećaja često se regulišu i drugi poremećaji u organizmu). Lekovito bilje ne deluje trenutno, već je potrebno redovno uzimanje da bi se došlo do željenih rezultata. U isto vreme, zbog kompleksnog delovanja na biohemijske procese fitoterapija otklanja uzročnike problema, a ne samo posledice.
 
Upotrebna vrednost lekovitog bilja zavisi od količine lekovitih komponenti koje lekovito bilje sadrži. Količina nekog sastojka u biljci zavisi od uslova u kojima je ta biljka uzgajana (nadmorska visina, temperatura, vlažnost...), perioda branja (u različitim periodima vegetacije različita je količina pojedinih sastojaka), načina branja, sušenja i čuvanja. Sušenjem se gubi voda, pa se na izvesno vreme mogu konzervirati lekoviti sastojci. Rok trajanja neke droge (delova lekovitog bilja) zavisi od vrste i uslova čuvanja, a može biti od par meseci do nekoliko godina.
Uobičajeno je u terapeucke svrhe  koristiti 2-3 šolje čaja (svaka šolja da bude zapremine 200-250 ml). 
U jednu šolju čaja se stavlja 1-2 kafene kašike lekovite biljne mešavine. Piti 2-3 litre čaja je potpuno nepromišljeno, jer su to sve složena organska jedinjenja u biljkama, koja nekada mogu delovati i neočekivano snažno i štetno po zdravlje
 
Postoje dve velike grupe čajeva. :
  • Čaj , koji se dobija od biljke čaj(Camellia (Thea) sinensis)
  • Biljni čaj, koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.
 
Namena i karakter ove dve grupe čajeva je različita.
Pravi čaj ima u sebi kofeina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo dok se biljni čaj  u najvećoj mer koristii kao lekovito sredstvo narodne medicine.
Čaj je napitak koji se dobija od biljke čaj Camella(Thea) sinensis koja u sebi sadrži kofein i tanin. U zavisnosti od podneblja,klime i nadmorske visine zavise i karakteristike ove biljke,pa samim tim kvalitet čaja koja se od nje dobija. Tako između ostalih poznati su: cejlonskih,indijski, ruski, gruzijski,kineski,japanski i afrički čajevi.
Postoje tri osnovne pravih čajeva: crni, zeleni i ulong (oolong).
Po pravilu u čajeve se ne dodaje limun,šećer ili med, jer se na taj način menja njegova specifična aroma.Mleko se dodaje samo u jake čajeve.
Biljni čaj (u govoru samo čaj) je biljna infuzija napravljena od svežih ili suvih listova,cveta,korenja,ili semena različitih vrsta biljaka.Biljni čajevi u sebi nemaju  kofeina.
 
Bitno je da bilju nije istekao rok za primenu. Treba koristiti bilje čiji su aktivni lekoviti principi dovoljno snažni da efikasno deluju. zatim treba poznavati koje bilje može da se kombinuje. Čajeve nikada ne treba sitniti u prah (kao što se dešava u filter vrećicama) jer je tu stvorena ogromna površina, preko kojih bilje ubrzano gubi lekovite principe, a time i lekovitu moć. Potrebno je i poznavati optimalno vreme ekstrahovanja lekovitih supstanci. Ako se pusti da čaj predugo stoji, biće gorak po ukusu, jer će se osloboditi mnogo tanina, koji opterećuje stomak. Prekratko ekstrahovanje s druge strane čaju oduzima snagu. Takođe, treba znati da postoje lekoviti principi koji su termolabilni, pa brzo propadaju na temperaturi ključanja. To se posebno odnosi na etarska ulja (mirišljavi principi u bilju).
Dugotrajna upotreba čajeva može i te kako da šteti organizmu. Fitoterapija opisuje značajan broj štetnih posledica ako čovek bilje koristi neumereno i nekritično. Čak i te blage biljke, koje narod smatra bezazlenim, mogu stvarati značajne zdravstvene smetnje a da ne govorimo o „oštrijim" biljkama koje u sebi imaju snažne aktivne principe: alkaloide, glikozide, saponine, itd... Zbog toga je važno poštovati ograničenja.
Prirodne lekove moramo primenjiveti oprezno i uz asistenciju stručnjaka.Upotrba prirodnih lekova ne treba predstavljati kao zasebnu, izolovanu metodu koja se primenjuje nezavisno od drugih terapijskih sredstava. 
Fitoterapija sve više upotpunjuje koncepte savremene terapeutike potpomažući  lečenje različitih bolesti. Ona olakšava morfo-funkcionalnu regeneraciju organizma I učvršćuje njegov odbrambeni sistem.
Važna oblast lepih efekata fitoterapije je i zona funkcionalnih tegoba digestivnog trakta: dispepsije, meteorizmi, loša varenja, hronični bolovi stomaka, nervozna creva, opstipacije, hemoroidi... Gotovo da nema oblasti zdravstvenih tegoba gde fitoterapija ne bi mogla da se uklapa i uz druge sisteme lečenja.
Priroda nam velikodušno nudi svoju saradnju,podršku i smernice u cilju obnove vitalnosti ljudskog organizma.
 
“ Medikus curat, natura sanat – Lekar  pomaže, priroda leči “
                                                                           
                                                                       
Spec.nutricionista-fitoterapeut Verica Todorović
Body&Minde

STUDIO INFO

Radno vreme
Ponedeljak-petak: 07h-21h
Subota: 08h-14h
Nedelja po dogovoru
M: +381 653126699
E: bodyandmindbeograd@gmail.com
A: VLADIMIRA POPOVICA 6, Mezanin B39
NBGP - GENEX APARTMANI, Beograd

PROGRAMI

Stott Pilates® Reformer
Body&Mind Facebook Body&Mind You Tube Body&Mind Instagram
All Rights Reserved. | Copyright © 2013-2019 B&M Pilates STUDIO | Uslovi korišćenja